Om Mats Olsson

TVbilagan

2014 är året då Mats Olsson gick bort.

Mats Olsson (1957-2014) var konstnär och pro-prefekt vid Konsthögskolan Valand och hade en oerhört stor kunskap om film. Den 10 juni avled han i sin hemstad Halmstad efter att ha drabbats av hjärtproblem.

Mellan 2008-2011 hade jag Mats som lärare och jag kommer aldrig att glömma hans egensinniga sätt att tänka kring film och narrativ då han på sin ”svengelska” dialekt förklarade sina resonemang till valet av de ofta tre fyra filmer som han visade i ett sträck varje torsdag eftermiddag i ett mörkt biorum med röda soffor på Konsthögskolan Valand i Göteborg.

Det var någonting magiskt med Mats torsdags filmvisningar. Sällan var det mer än fem personer i biorummet samtidigt men ändå stannade Mats nästan alltid kvar tills sista filmen börjat spelas.Valet  av filmer var välplanerat och när en film spelats klart gjorde Mats kopplingar till den nästkommande, på ett genomtänkt och samtidigt spontant sätt. Han hade en förmåga att sy ihop ett resonemang som man trodde aldrig skulle kunna leda någon vart. Han använde sig av serendipity som ett verktyg för att dela med sig av sin kunskap.

Efter Mats bortgång beskrev konstnären Martin Dahlqvist, som också var elev på Valand under tiden Mats Olsson undervisade där, honom fortfarande som högst levande person vars närvaro på Valand representerade något unikt och viktigt, som inte längre finns kvar. Han skriver också att Mats hade ett ”hierarkilöst förhållande till information”, något som vi båda och säkert många andra som kände Mats uppskattade oerhört mycket. Allt från klassiker till obskyra filmer blandades med TV serier och Youtube klipp i Mats läroplan och om en film hade bristande kvalitet tvekade Mats inte att själv redigera om den. Under en lektion med Mats försköts verklighetens och fiktionens gränser. Ingenting verkade vara otillåtet.

Det är så många filmer jag aldrig hade känt till om det inte vore för Mats.